sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Talking about dressing up

DSC08363

Sain muutama hetki sitten instassa kommenttia lukijalta. Häneltä tuli mielenkiintoisia kysymyksiä ja niihinhän mä tartuin heti. 

"Mua kiinnnostaa muiden käsitys muodista. Onko etiketeillä sun mielestä väliä?" 

- Ehdottomasti. Yksinkertaisesti esimerkiksi hautajaisiin ei mennä värikkäissä vaatteissa eikä toisen häihin vieraana pukeutuneena valkoiseen. Musta on hienoa, että on olemassa erilaisia pukeutumisetikettejä, ihan vaan siksikin, ettei kenellekään jäisi epäselväksi miten tapahtumaan pukeuduttaisiin. Ylioppilasjuhliin tai muihin valmistujaisiin mun mielestä kuuluu juhlapuku niin naisilla kuin miehilläkin. Sitten on olemassa vapaammat pukeutumismuodot casual ja smart casual, tosin molemmilla on myös omat sisältönsä. Juhlakansan olisi mun mielestä kunnioitettavaa noudattaa juhlittavien toiveita pukeutumisesta, sillä etiketin noudattamatta jättäminen on noloa sekä itse vieraalle, kuin myös pitojen pitäjälle, tulee sellainen olo ettei toinen viitsinyt edes sen verran vaivaa nähdä. Sen sijaan jotkut kokevat etiketteyden vaikeaksi, mutta pakko myöntää että olin pallo hukassa kun saatiin kutsu hääruokailutilaisuuteen ilman minkäänlaista pukukoodia. Pukeutuako nyt fiksusti, juhlavan fiksusti, juhlavasti, todella juhlavasti? Etiketti selkeyttää ja poistaa yli-tai alipukeutumisen aiheuttamat katkeran kauheat fiilikset, kun astut huoneeseen, jossa muut ovat pukeutuneet aivan toisin kuin sinä. 

"Pitäisikö ostaa vaatteet vartalon vai oman persoonan mukaan?" 

- Hmm.. Vaikea kysymys. Jos kuvitellaan todella iso ihminen joka haluaisi toteuttaa pukeutumisellaan myös omaa persoonaansa, mutta face the facts, +xl:n kansakunnan vaatetusmahdollisuudet huutaa olemassaolemattomuudellaan. On surullista, miten vähän isokokoisten vaatteita on olemassa jotka olis muutakin kuin vaan yhdenvärisiä retkuja. Ja jos sattuukin löytämään erikoisempia kuteita, on ne aika kaameissa hinnoissa. Mun mielestä antaa kaikkien kukkia vaan, halusi sitä pukeutua vaikka perhoseks tai gootiksi, antaa palaa vaan vartalosta riippumatta, jos itsestä tuntuu hyvältä. Kukaan ei halua pukeutua vaatteisiin, jotka ei istu koska ne ei vaan yksinkertaisesti tunnu hyvältä päällä eli kangasvalinnat kannattaa miettiä myös, ettei päädytä tähän surullisenkuuluisaan makkarankuoriefektiin. Ja valitettava fakta on myös se että on olemassa vaatteita, jotka ei istu kenenkään päälle! 
Eli vastaukseni tähän kysymykseen ei ole kumpikaan, vaan saa ja täytyy pukeutua oman fiiliksen mukaan. DSC08452

"Voiko käyttää värejä, jotka niin sanotusti tekevät hallaa kasvojen sävylle?" 

- On olemassa tiettyjä värejä, jotka syövät värit kasvoilta tai sen sijaan dominoivat. Itse pidän kovasti sellaseesta puuterin väristä, mutta se vaan ei sovi, tekee naaman valjun näköseksi. Toinen mitä en voi käyttää on turkoosi tai sellanen jaden vihreä, sillä mun silmät on niin siniset että riitelee keskenään. Nääkin on tietty sellasia juttuja, että jonkun mielestä toiselle sopii ja toisen silmää ei miellytä ei niin yhtään. 

 "Mitä haluat nähdä ihmisten päällä ja mitä et todellakaan halua?" 

Värimaailmaltaan keskenään sopivia vaatteita, tai sitten taas yllättäviä väriyhdistelmiä hyvän maun rajoissa kuitenkin. Kauniita kokonaisuuksia, joita on mietitty pidempään kuin sen verran että miettii mitäs eilen olikaan päällä ja heittää samat rytkyt päälle. Harkittuja, erilaisia, massasta poikkeavia. Tai sitten jostain massailmiöstä kehitetty oma versio. Esimerkiksi vaihtamalla valkoset conssit eri väriseksi, sekin tekee jo ihmeitä (:D).
Se taas mitä en halua nähdä on lista lähes loputon. No niistä consseista, ei sellasia paksupohjasia, hyi. Liian piukkoja vaatteita, joista pursuu ja tursuu ulos. Niitä farkkuja, joissa on jotain ihme glitteriä, kulutettuja paikkoja ja jotain kiiltäviä lohikäärmeitä, usein myös suht levein lahkein ja matalalla vyötäröllä varustettuna. Niitä läskikenkiä. Likaisia vaatteita. Suomileijonavaatteita. Ässävaatteita. Typeriä t-paitoja, joissa on jokin aivan hemmetin hauska teksti, yleensä läpeensä vittumainen ja huono yritys olla hauska. Niiden kantajat on yleensä keski-ikäisiä miehiä ja tekstien taso ylittääkin usein mun sietokyvyn mikä tulee sovinismiin. Liian piukat ja pienet mekot yhdistettynä epävarmoihin tai humalanhauskoihin askeliin, jotka astutaan 20 sentin koroilla hoiperellen. Niitä toppeja, jotka oli joskus valitettavasti muodissa, eli yläosa oli olkaimeton ja täynnä paljetteja. Biletoppinakin tunnettu rääsy jatkui puoleen reiteen ja kiristyi resorilla muodostaen vyötärön kohdalla olevasta kankaasta perunasäkin. Sitten mikä aiheuttaa kylmiä väreitä on ne kiilto"nahkaiset" kamalalla grumeluurilla ja printillä varustetut Guessin "kainalolaukut". Hyi kamala. Yleensäkin sellaseet bensalenkkarikuteet pitäis kieltää lailla. En jatka tätä listaa lisää ettei kukaan suutu tämän enempää.DSC08377

"Mitä mieltä olet tämän hetkisestä "Sini Sabotage" muodista, sun muista 6kk kestävistä muoti-ilmiöistä? Tai ylipäätään siitä että trendit vaihtuu aina kun uusi Costume kilahtaa postilaatikkoon." 

- No onhan se varmaan kiva näyttää sellaselta 40% kodittomalta, 40% pikkuhipsterigangsterilta ja 20% muodikkaalta. Mä en oo oikeen päässyt tohon Sini Sabotage ruljanssiin, enkä miellä sitä oikeen mitenkään omakseni, en edes sen vivahteita. Sen tyylisistä asuista huokuu yleensä katu-uskottavuuden puute kuitenkin höystettynä "fuck the world"-asenteella. En voi oikein kommentoida muuten, kuin ettei omaa silmää miellytä, mutta kuten jo todettu, jokainen tyylillään! Kaikki ei voi tykätä samasta. Ja kuten todettu, ehkäpä tämä(kin) ilmiö jää muutaman kuukauden tähdenlennoksi. Oon yrittänyt päästä Costumen ajatusmaailmaan mukaan, mutta pakko sanoa että nyt ostin lehden edullisen hinnan takia ja lehti lensi puolessa välissä menemään. Niissä olevat editorial kuvat ei meikäläistä ainakaan puhuta yhtään, päinvastoin ärsyttää hieman. Oon huono sanomaan tosta Costumen tarjoamista asuinspiksistä, kun oon vaan muutaman lehden sillon tällön ostanut. Sen sijaan pidän muotilehtien katukuva-asuista! Todellisuudentuntuisemmat asukokonaisuudet inspiroi takuuvarmasti enemmän, kuin langanlaihat editorialmallit liian isoine vaatteineen, jotka usein toistavat laatikkomaista ilmettä. DSC08447
Shoes- Nelly.com
Shorts&jacket&necklace&bracelet- eBay
T-shirt- GinaTricot
Hat- KappAhl
Tights- H&M
Bag- DKNY/Monnier FrèresEntäs mitäs siellä ruudun takana ollaan mieltä kysymyksistä? Omia vastauksia saa laittaa tulemaan, olis hauska kuulla:)

jenny

12 kommenttia:

 1. Hyviä mielipiteitä! Tarkoitat ilmeisesti Crazy Age farkkuja? Melko jäätäviä tosiaan nykyaikana,heh.Sulla on kyllä aina niin harkitut kokonaisuudet päällä, jospa joskus vielä itselläkin ;) Usein repäisen vaan jotain nopeasti päälle.
  Terv. Janica

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti oikeen googlesta chaton toi ja KYLLÄ! Just noita tarkotin.:D Yök. Noo, on ymmärrettävää toki kun sulla on niitä kaitsettavia sen verran ettei ehkä aina jää aikaa miettiä sellasia :)

   Poista
  2. mikä ihmeen chaton? :D Piti kyllä kirjottaa että katsoa ... :D

   Poista
 2. Pakko sanoa tuohon ekaan kysymykseen, että olen aivan samaa mieltä! Etiketit yleensä auttavat juurikin tuohon mainitsemaasi yli- tai alipukeutumisen vaaraan, mutta joskus ne saattavat vaikeuttaa, eikä tiettyyn etikettiin sopivia vaatteita löydy mistään!
  Onko nuo sinun skortsit läpinäkyvät, että näkyykö niistä alushousut läpi jossei pidä sukkahousuja alla? Keneltä ostit ne ebaysta, on meinaan niin hienot!
  - Ella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se juur! Niin tai näin niin aina huonosti asiat ;D Hah!
   No on ne kyl vähän:/ Täytyy just sukkiksia pitää alla tai sitten pitkää paitaa pepun edessä. Mä en muista yhtään keneltä ne on ostettu, ne on kuitenkin yli vuoden vanhat jo :)

   Poista
 3. Oon sun kanssa samaa mieltä ja puit sun mielipiteet tosi hyvin sanoiksi. Ja vielä tosta Costumesta, mun mielestä se menee vähän samaan sarjaan Demin kanssa. Jotenkin se on vähän sellanen "halvempi" muotilehti nuoremmille. Esimerkiksi suomalaisista muotilehdistä Trendi ja Olivia painii kyllä ihan eri sarjassa kuin Costume, ne on jo mun mielestä paljon laadukkaampia.

  VastaaPoista
 4. Pakko hieman oikoa, kyllä meillä +xl kokosilla on hyvät mahdollisuudet tuoda persoonaakin esiin tuolla vaatetuksella, mutta se vaan ei oikein onnistu Suomen liikkeiden vaatemallistolla. Itse oon ainakin ulkomailta tilannut ja saanut VÄRIÄ! :) Siellä on mahdollisuuksia myös meille vähän isommille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin tarkotin Suomen tarjontaa. Kivijalkamyymälöitä taitaa olla yksi, jopa? Ulkomaisissa nettisivustoissa on kyllä tullut vastaan plus koot, esim asoksella, mutta ne hinnat on ainakin mun mielestä aika korkeita:)

   Poista
  2. No pluskokoa tarjovia liikkeitä on Suomessa kyllä ihan mukavasti, mutta tarjonta ei hyvää. Ainakaan mun mielestäni, saahan sieltä jotain legginssejä ja toppeja ostettua yms. jos ei värillä ole väliä. :) No riippuu varmaan aika paljon, mutta plusvaatteet taitaa maksaa vaihtelevasti, itse maksan omista mekoistani n. 50€ enkä pidä sitä vielä paha koska Suomessa moisesta yleensä pyydetään 80-100€ väliltä, riippuen liikkeestä. :) Mutta ihan yhtälailla sitä päästään pukeutumaan persoonan mukaan ja muodikkaastikin. :) Mutta niin, ei Suomen liikkeillä - valitettavasti. :(

   Mä oon muuten aina ihastellu sun vaatteita ja tyyliä osata yhdistellä, et taidan kohta palkata sut mun personal shopperiks, tai stylistiksi. ;)

   Poista
 5. Mitkä ovat kainalolaukut? :D

  VastaaPoista

Kiitos asiallisesta kommentistasi :)